DlaFirm

Pełna wersja: Jak wyczesać wszy u dziecka?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć, dopiero co dowiedziałam się, że moja córka ma wszy. Kupiłam już szampon, ale boję się, że sama wyczesywanie będzie dla mnie trudne. Czy ktoś może podpowiedzieć krok po kroku, jak to zrobić, żeby nie zrobić dziecku krzywdy i naprawdę pozbyć się wszy?
Hej! Najpierw musisz wykonać leczenie preparatem przeciw wszom – szamponem lub sprayem, zgodnie z instrukcją. Dopiero po tym zabiegu przystępujemy do wyczesywania. Użyj grzebienia o bardzo gęstych zębach i rozdziel włosy na cienkie pasma. Przykładaj grzebień do samej skóry głowy i przeciągaj aż do końcówek. Po każdym pociągnięciu wycieraj grzebień w ręcznik papierowy. Przy długich włosach cały proces może zająć 40-60 minut. Pamiętaj też, żeby czesać okolice za uszami i kark, bo tam często kryją się wszy. Powtarzaj czesanie co kilka dni przez 2 tygodnie, żeby usunąć młode wszy, które mogły wykluć się z gnid. Temat szerzej opisany – jakby co – tutaj: https://wszawica.pl/wszy/jak-wyczesac-ws...-po-kroku/